Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
Pansrede mandskabsvogne Piranha 5 
Mortersystemet af typen CARDOM 10
Mortérsystemet er af typen CARDOM 10, som leveres af østrigske ESLAIT.

Typevalg af nyt mortérsystem 

Partierne bag forsvarsforliget har på mødet d. 14. marts besluttet at godkende FMI’s Indstilling om typevalg af mortérsystem. Anskaffelsen omfatter 15 stk. 120 mm mortersystemer – med option på yderligere 6 systemer mere til en kontraktpris på 107 mio. kr. Mortersystemerne skal indbygges i Forsvarets kommende pansrede mandskabsvogn Piranha 5. Dertil kommer skydeledelsesmodul, reservedelspakke, dokumentation, uddannelse, ammunitionsreoler til minimum 40 granater og teknisk støtte til Piranha 5 leverandøren.

Mortersystemet er af typen CARDOM 10, som leveres af østrigske ESLAIT (datterselskab af israelske Elbit) og mortersystermerne forventes, at blive leveret i perioden 2018-19. Ligesom i tilfældet med det nyindkøbte artillerisystem, så skal beslutningen om at investere i nyt mortersystem ses i sammenhæng med Hærens mangel på mobilt og hurtigtvirkende ildstøttesystem. Såvel mortersystemet som artillerisystemet vil løse denne kapacitetsmangel i Hæren.

Den endelige underskrivelse af kontrakt afhænger dog af en videre godkendelse i Finansudvalget.

Udbudsprocessen

Udbuddet blev opstartet i april/maj 2015 med en markedsundersøgelse og i foråret 2016 blev fire producenter prækvalificeret til at byde på projektet. De fire producenter var STK fra Singapore, ESLAIT fra Østrig, RUAG fra Schweiz og TDA fra Frankrig.

Ved første tilbudsrunde i september 2016 modtog FMI  tilbud fra schweiziske RUAG med COBRA systemet og østrigske ESLAIT med CARDOM 10.

STK og TDA valgte ikke at komme med bud.

Typevalg

Efter en evaluering af første tilbudsrunde blev de to systemer testet over to dage inklusiv skarpskydning. Der viste det sig at kun CARDOM 10 kunne leve op til de operative og tekniske krav. Efter en forhandlingsrunde afgav ESLAIT andet tilbud, der i december 2016 herefter blev ophøjet til det endelige tilbud. Det er ikke første gang, at CARDOM systemet skal indbygges i Piranha, idet den i dag er indbygget i f.eks. STRYKER (Piranha 3).
Sidst opdateret 15-03-2017 - kl. 12:16

Om anskaffelsen

  • Anskaffelsen indeholder selve mortéren, semiautomatisk ladesystem og skydeledelsessystem
  • Ammunitionsreoler og initial reservedelspakning
  • Kan anvende eksisterende ammunitionsarv
  • Teknisk støtte til indbygning i ny pansret mandskabsvogn
    (Piranha 5) og serviceaftale over 30 år

Tekniske data

  • Rækkevidde: ca. 10 km
  • Skudhastighed: 10 skud pr. min.