Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
Pansrede mandskabsvogne Piranha 5 

Baggrund 

De nuværende pansrede mandskabsvogne PMV M113 har tjent det danske forsvar i snart 50 år, og har gennem perioden været igennem flere modificeringer.

Nu er de dog nedslidte og har nået begrænsningen for yderligere udvikling.

Det er årsagen til, at forsvaret er i gang med at anskaffe nye pansrede mandskabsvogne (PMV).

Det gennemførte udbud


Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse har gennemført et udbud for at finde en erstatning for hærens nuværende pansrede mandskabsvogne.

Evalueringen af de modtagne tilbud har ført frem til, at Piranha 5 fra General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH bedst opfylder de danske krav til fremtidens pansrede mandskabsvogn.

Udbuddet blev påbegyndt medio 2012 og af de oprindelige otte modtagne tilbud, blev fem leverandører inviteret til at sende en pansret mandskabsvogn til test i Oksbøl.

Soldaterne testede kandidater


Testen blev gennemført henover fem måneder, hvor køretøjerne blev testet blandt andet i deres mobilitet og agilitet, evne til at transportere soldater og materiel, hvorledes de er at vedligeholde mv.

Den 8. december 2014 modtog Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse de fem leverandørers endelige tilbud, hvorefter Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse påbegyndte den endelige evaluering, der er en vægtning mellem ydeevne, pris og udviklingspotentiale.

D. 15. december 2015 blev kontrakten om levering af 309 nye pansrede mandskabsvogne underskrevet, og d. 21. januar 2016 blev aktstykke 81 tiltrådt af Finansudvalget, hvilket er kontraktens gyldighedsdag.Sidst opdateret 30-09-2016 - kl. 11:02