Underskrift på aftale mellem OB Peter Gutfeld og  chef for OLSP, Valsamis Theotokis.

Oberst Peter Gutfeld og Valsamis Theotokis, chef for OLSP.

Ved en ceremoni på Kastellet 27. marts 2025 underskrev chefen for Supply Chain Divisionen, oberst Peter Gutfeld, på vegne af Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) en aftale, der gør Danmark til fuldgyldigt medlem af NATO’s projekt for Host Nation Support.

Host Nation Support (HNS) - værtsnationsstøtte - er et af fokusområderne for det danske forsvar og er således også en prioriteret opgave i FMI. Samtidig har NATO defineret HNS som helt afgørende angående at forsvare landene i alliancen. Så for at styrke Danmarks – og vores allieredes – evne til at løse denne opgave, indgår Danmark i samarbejder på tværs af NATO.

Det såkaldte Host Nation Augmentation Services-projekt er netop et sådant samarbejde, og altså det, FMI nu er indtrådt i. Danmark skal her sammen med Norge, Sverige og Finland udvikle fælles kapaciteter til værtsnationsstøtte, som landene hver især kan trække på, når NATO-styrker deployeres til landene i forbindelse med krisesituationer.

I første omgang fokuseres på beredskabskontrakter for Deployable Camps, altså midlertidige lejre, der kan etableres på kort tid og som opfylder de krav og forventninger, brugerne af lejrene (USA, Canada og Storbritannien m.fl.) har opstillet. Senere vil man desuden udvikle beredskabskontrakter for Convoy Support Centre samt Non-lethal Force Protection measures.

Projektet gennemføres i samarbejde med NATO Support and Procurement Agency (NSPA), i rammen af det såkaldte Operational Logistics Support Partnership (OLSP). NSPA er en velkendt samarbejdspartner for Danmark, der deltager i en lang række af partnerskaberne under agenturet. Et af disse partnerskaber er OLSP, hvor Danmark har været repræsenteret i en årrække og p.t. har formandskabet.

Styregruppen for HNS-arbejdet til møde på Kastellet 2025.

Programmets styregruppe fra seneste møde, der fandt sted på kastellet i København.