Materiel
It og cyberområdet
Rensning af hus er en af de mest svære og farlige militære discipliner for enhver infanterist. Nu får de danske kampsoldater et vigtigt nyt værktøj. Forsvarets M/54 håndgranater bliver suppleret af en ny type håndgranater fra tyske Rheinmetall.
De nye M/85A3 håndgranater findes både i en defensiv og offensiv version. Foto: FMI KOM
Af Jan Schelbech, FMI KOM
Enhver værnepligtig og soldat, der har båret en grøn eller spættet uniform, har stiftet bekendtskab med Håndgranat M/54. Remsen ”bombe, skud, mand” er også obligatorisk i forbindelse med rensning af hus, og en remse alle infanterister kan huske.
Her er lidt fakta for den uindviede: Inden man trænger ind i en bygning eller et rum med en erkendt fjende eller en mulig fjende, kaster man en håndgranat, herefter skyder man med håndvåben ind i rummet. Først derefter rykker man ind. Dermed ”bombe, skud, mand.”
Granat med stor effekt
Den 540 g tunge Håndgranat M/54 er dog en kraftig defensiv granat – så kraftig, at den kan gøre vægge og mindre bygninger ustabile.
Derfor har Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) anskaffet Håndgranat M/s85A3 fra tyske Rheinmetall. Den bliver primært leveret i en defensiv, fragmenterende version med en kerne med over 3500 fragmenter og sekundært som en offensiv version hvor granatens primære funktion er at levere en kraftig trykbølge. Den offensive granat udmærker sig ved at den har en kortere sikkerhedsafstand for den kastende soldat og hans enhed.
Sikrere og mere fleksibel i kamp
Ifølge major Peter fra FMI’s landmilitære afdeling var det en af de afgørende faktorer bag anskaffelsen af de nye granater, at M/54 er så kraftig, at den kan gøre rensning af bygninger risikabelt for egne soldater i en kampsituation.
”Når vi kaster en M/54 granat, er alt i rummet nedkæmpet – inklusiv vægge og struktur. Det betyder, at vi nøje skal overveje, om vi overhovedet kan anvende granaten indendørs, hvis risiko for kollaps af bygningsstruktur er for stor,” forklarer han.
Den nye M/85A3 giver dermed soldaterne et mere fleksibelt værktøj, der stadig har tilstrækkelig effekt, men ikke risikerer at ødelægge den bygning, soldaterne skal operere i. Dertil kommer, at M85A3 har en avanceret BSafe tændmekanisme, der gør det muligt at gensikre granaten hurtigt, hvis den operative situation kræver det.
Som at tråde en nål
Til sammenligning er det med Håndgranat M/54 en mere svær øvelse at genindsætte sikringsnål med trækring. Soldater, der først har trukket splitten på en M/54, står ofte med et svært dilemma, da genindsættelse kræver en præcis manipulation af den fjederbelastede sikringsmekanisme.
”Med den nye granat får vi en bedre balance mellem effekt og kontrol. Vi skal stadig kunne nedkæmpe fjenden, men vi må også tage højde for, at vores egne folk skal operere sikkert i bygningerne, og de nye granater er et fremragende supplement til Forsvarets beholdning af M/54, der stadig er et fremragende og effektivt våben,” understreger major Peter.
Ny granat, ny strategi: Modernisering af Forsvaret
Anskaffelsen af de nye håndgranater omfatter også uddannelsesmateriel som øvelsesgranater og ”blinde” granater til uddannelse og træning.
Forud for valget af M/85A3 gennemførte FMI og Forsvarskommandoen (FKO) en omfattende markedsundersøgelse og en række brugertests, hvor forskellige håndgranattyper blev evalueret. Testene blev gennemført i samarbejde med relevante enheder, og fokus var blandt andet på sprængkraft, fragmentering, sikkerhed og anvendelighed i taktiske situationer.
Sikkerhed og fleksibilitet
”Det var vigtigt for os at finde en håndgranat, der både kunne imødekomme vores sikkerhedskrav og samtidig være fleksibel i brug,” fortæller major Peter.
Håndgranat M/85A3 er en del af en bredere modernisering af Forsvarets udrustning, hvor der bliver lagt vægt på mere sikre og effektive systemer, der kan tilpasses forskellige taktiske scenarier.
”Det handler ikke kun om at have de kraftigste våben, men om at have det rigtige værktøj til den rigtige situation. M/85A3 giver os mere kontrol og sikkerhed, og det er en klar forbedring,” siger Peter.
Det er ikke planen at udfase Forsvarets beholdning af M/54 granater, der stadig er et godt og effektivt våben, men med nyanskaffelse er de danske soldater på vej til at få en ny taktisk og fleksibel håndgranat, der matcher de udfordringer, de står over for i moderne krigsførelse. Samtidigt er det en harmonisering i forhold til andre NATO styrkers beholdninger af håndgranater.
Med 180 g presset trotyl i granaten har den en voldsom sprængkraft med en effektiv radius på 8 meter. Det er effekt i målet, men erfaringer viser også, at M/54 er så kraftig, at den kan gøre vægge og mindre bygninger ustabile.
Den defensive granat er kendetegnet ved stor sprængkraft og er en fragmenterende granat med en kraftig sprængskal, der også kan anvendes som offensivt våben.
Den offensive granat har en tyndere skal, der også fragmenterer ved sprængning, men det er først og fremmest en granat, der skal give en chokeffekt ved en kraftig trykbølge. I stedet for en fragmenterende kerne har den offensive granat en polymer-kerne, der bidrager til en kraftig trykbølge. Begge typer er kendetegnet ved en noget mindre sprængladning end i Håndgranat M/54, men de er stadig effektfulde håndgranater.