Hestra CEO Anton Magnusson og major Kasper Riis, Kapacitetscenter Udrustning

Hestra CEO Anton Magnusson og major Kasper Riis, Kapacitetscenter Udrustning

Af Jan Schelbech, FMI KOM

 

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) har indgået en syvårig rammeaftale med den svenske handskespecialist Hestra Gloves om levering af kamphandsker og vinterhandsker til Forsvaret. Med den nye aftale får danske soldater adgang til handsker af højeste kvalitet, designet til at modstå barske vejrforhold og udfordrende opgaver i felten. Samtidigt skal Hestra også levere specialhandsker. Blandt andet handsker til fastrope og brandhæmmende anti-flash handsker til Søværnet.

 

handskerne bliver udleveret til alle, der har kamphandsker på deres stykliste. Hvis man har udleveret kamphandsker i dag, kan de byttes til nye Hestra kamphandsker.

En kombination af tradition og innovation

Hestra Gloves har produceret handsker siden 1936 og er kendt verden over for deres robuste kvalitetsprodukter til outdoor- og alpine aktiviteter. Denne ekspertise har de nu også kanaliseret over i det militære segment.

 

"Vi vil være specialister inden for handsker bredt – både til sports- og myndighedsbrug. At levere til Forsvaret er en spændende udfordring, fordi det kræver høj kvalitet, der kan klare hårde forhold," siger Anton Magnusson, CEO for Hestra Gloves.

 

Hestra har tidligere leveret til både det svenske og norske forsvar og er nu klar til at udvide samarbejdet med det danske forsvar. Magnusson understreger, at kravene fra Forsvaret, som blandt andet indebærer “no melt, no drip” materialer, lav NIR refleksion - materialet reflekterer en relativt lille mængde nær-infrarødt lys og absorberer det meste lys i dette spektrum - og høj slidstyrke. Det stiller store krav til produktionen.

"Militærhandsker kræver noget helt særligt. Det er anderledes end at producere handsker til sports- og fritidsbrug, men netop denne udfordring driver os og vores udvikling," fortæller han.

 

Grundig testning og solidt valg

Beslutningen om at vælge Hestra Gloves var ikke tilfældig. Ifølge teknisk sagsbehandler Allan Sloth Nielsen fra FMI’s Kapacitetscenter Udrustning gennemgik handskerne en omfattende testproces, hvor både brugere og eksperter evaluerede produkterne.

 

"Ved den almindelige kamphandske, som er den vi bruger langt flest, af klarede Hestra sig samlet set bedst på det, vi kalder kvalitetsparameteret hos brugere og ekspertpanel. Altså hvor god funktionalitet, komfort og slidstyrke mv. handsken har samlet set. Derudover var prisen fornuftig i forhold til den høje kvalitet, vi modtog, men alle de prækvalificerede producenter ved udbuddet var af meget høj kvalitet" fortæller Allan Sloth Nielsen.

 

Handskerne blev testet af omkring 130 soldater på fem forskellige lokaliteter rundt om i landet, hvor de blev udsat for realistiske forhold. Brugerne gav positiv feedback, og evalueringerne viste, at Hestras produkter er en klar forbedring i forhold til tidligere modeller.

 

"Vi har haft et ekstremt stærkt tilbudsgiverfelt med fem af de bedste europæiske handskespecialister på markedet. Vi har været meget grundige i processen med forhandlinger under vejs, hvor tilbudsgiverne har kunne tilrette deres produkter på baggrund af Forsvarets feedback. Kvalitetsparameteret vægtede 65%, og Hestra leverede på alle områder på alle ti modeller, der er indeholdt i udbuddet. Den feedback, vi har fået fra både ekspertpanelet og soldaterne, der testede handskerne, er, at det er en markant opgradering af det, vi har i dag, siger Sune Lund Eriksen, projektleder i FMI.

 

Tilpasset danske behov

Rammeaftalen sikrer, at Forsvaret får handsker i størrelser fra 6 til 12, så store såvel som mindre hænder kan få den rette pasform. FMI er også klar til at tilpasse løsningerne, hvis behovet for mindre eller større størrelser opstår.

 

Aftalen er en del af FMI’s fortsatte arbejde med at optimere Forsvarets materiel. De første handsker forventes at blive udleveret til soldaterne i efteråret 2025, hvor de første udsendte enheder forhåbentlig kan drage fordel af de nye produkter.

 

"Vi arbejder målrettet for at sikre, at de første leverancer af nye handsker kommer hjem så hurtigt som muligt. Vi har allerede en god dialog med Hestra om det, men særligt ved første leverance, skal vi passe på med at love for meget. Det er vores mål, at de første leverancer når frem til forsyningscentrene inden september 2025," forklarer Sune Lund Eriksen.

 

Et stærkt samarbejde for fremtiden

FMI’s samarbejde med Hestra Gloves repræsenterer en vigtig investering i soldaternes komfort og sikkerhed. Hestras fokus på kvalitet og innovation passer godt til Forsvarets behov, og forventningerne til det syvårige samarbejde er høje.

 

"Vi ser frem til et godt samarbejde med Hestra, der har vist sig som en pålidelig og kvalitetsbevidst leverandør. Vi er sikre på, at deres produkter vil gøre en forskel for soldaterne i felten," afslutter Allan Sloth Nielsen.

 

FMI sikrer med denne aftale, at danske soldater får handsker, der er skabt til at klare både kulde, slid og udfordringer i det daglige virke.