Materiel
It og cyberområdet
Fire DTU-studerende har som en del af deres bachelorprojekt udviklet et nyt system til Forsvarets skydebaner. I samarbejde med en dansk virksomhed og FMI er den første prototype nu klar. Et samarbejde, som kom i stand efter et besøg på DALO Industry Days.
Fra venstre: Sammer, Claes, Christian og Hans. Foto: Thomas Rosendal, FMI KOM
Af Thomas Rosendal, FMI KOM
En høj, maskinel brummen fylder værkstedet på DTU, idet klingen skærer gennem metallet. På et stykke papir står noteret længder og antal på de jernstænger, der skal udgøre rammekonstruktionen på hejsesystemet til skydeskiverne. I den anden ende af lokalet slibes de elementer, der allerede er skåret til. Glæden er stor over endelig at stå med komponenterne i hånden og se projektet tage fysisk form. En ny skivehejs til de store kvadratiske skydemål, Kongsberg Target Systems, der skal strømline betjeningen af målskiver på Forsvarets skydebaner. Prototypen vender vi tilbage til – for bachelorprojektet, der er et samarbejdet med forsvarsindustrivirksomheden Military Equipment Denmark, har været undervejs i flere måneder, men ideen om et samarbejde med erhvervslivet opstod langt tidligere.
De fire studiekammerater, der til dagligt studerer til maskiningeniør, besøgte første gang DALO Industry Days i 2022. DALO Industry Days er Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelses store, årlige industrimesse for forsvarsvirksomheder over hele verden. De studerendes studieleder havde i et opslag på deres intranet gjort reklame for industridagene. En mulighed, der fangede deres interesse.
”Man har jo set filmene og billederne fra messer og kongresser, hvor der står F16-fly, kampvogne og alt muligt, og vi tænkte, at det kunne sgu da være en oplevelse,” fortæller de studerende.
Ud over fascinationen og interessen for Forsvarets materiel var det også en mulighed for at få et indblik i en industri, som hidtil var ukendt for dem.
”Det var anderledes, end hvad vi var vant til fra studiet. Når vi har været på virksomhedsbesøg eller haft gæsteoplæg, så har det været fra Lego, Novo Nordisk osv., men vi havde ikke før mødt repræsentanter fra forsvarsindustrien,” forklarer de.
Mødet med forsvarsindustrien dannede grundlaget for, at de også var at finde på DALO Days året efter.
Denne gang handlede det ikke om kampfly og kampvogne. De gik i stedet målrettet efter en samarbejdspartner til deres kommende bachelorprojekt, og her dannede industridagene den perfekte ramme.
”Vi vidste, at vi gerne ville samarbejde med en virksomhed, så vi brugte DALO Days som en mulighed for at snakke med en masse virksomheder. Da vi fortalte, at vi skulle til at lave vores bachelorprojekt, var der mange virksomheder, der var åbne for at høre mere. Ja – vi blev virkelig mødt positivt. Folk var meget interesserede,” fortæller de.
En af de virksomheder, de fik sig en god snak med, var den danske forsvarsvirksomhed Military Equipment Denmark (MED). Administrerende direktør Peter Jensen husker tydeligt episoden, som han med stor entusiasme fortæller om:
”De kommer og spørger ind til, hvem vi er, og hvad vi laver. Vi får en god snak, og de fortæller, at de leder efter en virksomhed at samarbejde med om deres bachelorprojekt. Jeg tager straks fat i Thomas, vores tekniske direktør, der sammen med dem finder forskellige ideer, de kan arbejde videre med,” fortæller direktøren.
Peter Jensen, der selv er uddannet ingeniør fra DTU, har ikke personligt været involveret i projektet, men ved, at samarbejdet har været en stor succes. Han er heller ikke i tvivl om, at man skal stille sig til rådighed, når studerende ønsker at samarbejde med erhvervslivet.
”Jeg synes, at når sådan nogle drenge kommer med noget på hjerte, så skal man også stille sig parat til at hjælpe dem. Derfor var jeg ikke i tvivl om, at svaret var et klart ja, da de kom og spurgte, om vi ville samarbejde om et projekt,” siger han.
På Military Equipment Denmarks opfordring kontaktede de fire studerende i starten af deres bachelorforløb Rune Holmslykke Jensen. Rune er ingeniør og teknisk sagsbehandler med speciale i skydebanemateriel i FMI, og han endte derfor med at fungere som FMI’s rådgivende stemme på de studerendes projekt.
”Jeg har været med på sidelinjen hele vejen og løbende givet input til, hvad FMI prioriterer angående skydebaner og skydehejs, hvilke kravspecifikationer, vi har til vores materiel, og hvordan Forsvaret bruger sine skydebaner. Input, som de studerende så har arbejdet videre ud fra,” fortæller Rune Holmslykke Jensen.
Med FMI’s engagement har samarbejdet udviklet sig til et såkaldt triple helix-samarbejde. En model, hvor det offentlige, erhvervslivet og universiteter i fællesskab kan videndele og udvikle fremtidens teknologiske løsninger. Derfor er der ifølge Rune Holmslykke Jensen også god ræson i den her slags projekter:
”De studerende tegner og tester mange forskellige løsninger, hvor vi bidrager med specialiseret viden, og er det et godt design, kan det i sidste ende komme til at stå ude på Forsvarets skydebaner, så der er stor værdi i den her slags samarbejde for alle parter,” slår FMI sagsbehandleren fast.
Grafik: Sammer, Claes, Christian og Hans.
Tilbage i værkstedet på DTU ligger prototypen på gulvet. Elementerne er endnu ikke svejset sammen, men er placeret efter anvisningerne på konstruktionstegningen. Alle fire studerende står smilende og betragter deres hejsesytem og den udtjente skydeskive, der illustrerer systemets funktion. Blandt fordelen ved den nyudviklede skivehejs, er, at hver enkelt hejs drives af sin egen elmotor. Skulle der ske fejl på systemet, vil de resterende skiver således stadig være funktionsdygtige, og soldaten vil kunne fortsætte sin træning. Det er kulminationen på flere måneders arbejde på et projekt og et samarbejde, der tog sin begyndelse ved DALO Industry Days sidste år.
› Læs mere om DALO Industry Days