De danske tårne monteres på pansrede mandskabsvogne af typen Piranha 5. Illustrationen viser anden platform. Foto: Rheinmetall.

De danske tårne monteres på pansrede mandskabsvogne af typen Piranha 5. Illustrationen viser anden platform. Foto: Rheinmetall.

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) har i samarbejde med Forsvarskommandoen (FKO), herunder Hærens faglige eksperter fra Danske Artilleriregiment, valgt det tyske firma Rheinmetalls Skyranger 30 til Hærens nye luftværn. Tårnets 30 mm maskinkanon er en såkaldt high velocity-kanon, som sammen med missilsystemet kan bekæmpe fly, helikoptere og droner.

 

Chefen for FMI, generalløjtnant Per Pugholm Olsen og CEO Oliver Dürr fra Rheinmetall Air Defence underskrev i dag kontrakten på anskaffelsen.

 

Vigtigt skridt for brigaden

Generalløjtnant Per Pughom Olsen udtaler:

 

Kontraktindgåelsen er et vigtigt skridt på vejen til at etablere brigadens luftværn, som igen er en essentiel del af at gøre brigaden fuldt operationel. Valget af Skyranger-tårnet og dets maskinkanon er sket i tæt samarbejde med vore kolleger på Forsvarskommandoens område.

 

I det samlede luftværnssystem skal desuden indgå radar, operationscenter og kommunikationssystemer. Det danske firma Terma er ansvarlig for at integrere alle de nævnte elementer til et samlet luftværnssystem.

 

Hvad skal luftværnssystemet leve op til

Systemet skal medvirke til at beskytte landmilitære enheder, herunder kommandostationer og kampenheder mv. i brigadens operationsrum. Den nye luftværnskapacitet til Hæren efterlever NATO’s styrkemål til Danmark på området Very Short Range Air Defence.

 

Luftværnskapaciteten skal ligeledes være dimensioneret til at kunne indgå som en integreret del i brigadens operationer i det samlede luftforsvar, herunder være forberedt til at samarbejde med andre luftværnssystemer, i rammen af et såkaldt lagdelt luftforsvar.

 

Forsvaret underskriver kontrakt på maskinkanon til Hærens nye luftværn

Kontraktunderskrivelsen fandt sted i dag kl. 12.30 i FMI’s hovedkvarter i Ballerup. Foto: FMI KOM.

 

Fakta

  • Aftalen med Rheinmetall omfatter anskaffelse af 16 tårne. I første omgang en initial-/prototype-produktion på fire tårne med levering forventeligt i slutningen af 2026; efterfølgende kommer en seriel produktion på tre gange fire leveringer i løbet af 2027 og 2028.

  • Anskaffelsen af Skyranger sker som en del af den overordnede tilvejebringelse af meget kortrækkende luftværn til brigaden. Den specifikke pris for Skyranger og ammunition oplyses ikke, da dette er kommercielt fortroligt mellem FMI og Rheinmetall.

  • Valg af missil til luftværnssystemet pågår, og der er p.t. ikke kommentarer til denne proces.