Jeppe Foshammer nørder med 3D-print til forsvaret

3D-print kan være operativt og funktionelt især de steder, hvor det kan være svært at få forsyninger. Her kan det være med til at sikre forsyningen, fordi det har unikke egenskaber med stor designfrihed.

Af Katrine Rose, FMI KOM

 

Da Jeppe skrev semesterprojekt og afgangsopgave på Aalborg Universitet i København, var det i samarbejde med forsvaret. Produktionsingeniøren med en kandidat inden for Operations and Management Engineering havde nemlig fået øjnene op for, hvor brugbart 3D-print er. Og det kunne forsvaret se potentiale i. Senere blev det til en erhvervs Ph.d. i samarbejde med Syddansk Universitet og FMI, og her tog projektet om 3D-print fart.

 

Kun hindret af coronarestriktioner, begyndte Jeppe Foshammer at rejse rundt i landet for at møde forsvarets medarbejdere og enheder og for at kortlægge, hvor der var sat 3D-printere op. Konklusionen blev, at der på 12 steder var ildsjæle, der havde taget 3D-printere med og eksperimenterede med at printe forskellige genstande eksempelvis til anvendelse på værksteder.

 

Mulighederne er mange

For Jeppe blev dette startskuddet til det arbejde, han nu udfører i FMI. Han er nemlig på nuværende tidspunkt ved at udrulle alle tankerne fra erhvervs Ph.d.’en i en kontekst, der gør 3D-print operativt.

3D-print kan være operativt og funktionelt især de steder, hvor det kan være svært at få forsyninger. Her kan det være med til at sikre forsyningen, fordi det har unikke egenskaber med stor designfrihed,

fortæller Jeppe Foshammer.

”Jeg ved, at især specialoperationsstyrkerne er rigtig glade for 3D-printere med plast. De kan bruge dem til mange forskellige ting. En kasse, en flaske, en granat, et håndtag og en computerholder kan nemlig alt sammen laves i det samme bygningskammer. Når forsvaret er afsted, har de rigtig mange reservedele med. Det behøver de ikke at have i samme grad, hvis der er en 3D-printer tilgængelig,” fortsætter han.

 

For Jeppe Foshammer giver projektet, ”3D-print med operativ effekt”, god mening. Dels fordi, det er med til at gøre forsvaret mere fleksibelt og uafhængigt, men også fordi det potentielt bidrager til den teknologiske udvikling i Danmark.

 

Store ambitioner

Armbevægelserne er store, når det kommer til 3D-print hos Jeppe Foshammer. For kigger han ud i fremtiden, ser han et stort potentiale for, hvordan 3D-print kan spille en rolle i forsvaret.

 

Samtidig fortæller han, at der allerede nu er store ting sat i værk. Et treårigt medfinansieringsprojekt er indgået med Teknologisk Institut. Her skal man, i rammen af et European Defence Fund-projekt, bruge tid på at finde emner, der skal printes i metal. Og visionerne bliver da også ført ud i verden. Den 29. november 2023 blev der gennemført en tema og teknologidag med 3D-print, der både involverede forsvarets, industriens og universiteters arbejde med 3D-print. For Jeppe Foshammer giver samarbejdet god mening, fordi det i fremtiden kan være med til at støtte forsvaret.

 

”Hvis 3D-printere i fremtiden bliver tænkt ind i rammeaftaler, kan vi købe rettigheder til at producere reservedele. Det ville give en masse muligheder operativt. Det vil ultimativt være med til at skabe mere forsyningssikkerhed,” forklarer Jeppe Foshammer.