Materiel
It og cyberområdet
FMI har gennem industripuljen oplevet en stor interesse fra den danske forsvarsindustri.
Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse. Foto: FMI.
FMI, som står for udmøntningen af industripuljen, oplever stor interesse fra den danske forsvarsindustri. Industripuljen blev lanceret for ét år siden af regeringen, og formålet er at målrette indkøb fra forsvarsindustrien for at imødekomme ukrainsk behov for militær støtte.
Siden lanceringen af puljen har FMI modtaget flere hundrede donationsforslag fra industrien, lige fra start ups til større virksomheder. Samtidig er der løbende tilbagemeldinger på, at der er betydelig ukrainsk efterspørgsel på materiel inden for de danske industrielle styrkepositioner.
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V). Foto: Steen Brogaard.
”Det er afgørende, at indkøb i forsvarsindustrien sker på baggrund af Ukraines konkrete behov for militær støtte. Jeg er derfor også glad for, at danske virksomheder har taget så godt imod industripuljen et år efter, at regeringen lancerede initiativet. Jeg taler løbende med repræsentanter fra dansk forsvarsindustri om, hvordan vi bedst udnytter erhvervslivets viden og kapacitet i forhold til de militære donationer til Ukraine, og det har industripuljen bidraget positivt til,” siger forsvarsminister, Troels Lund Poulsen.
Når året er omme, er det forventningen, at FMI og industrien i et tæt samarbejde har indgået kontrakter for den samlede ramme for 2024 i industripuljen på 1,4 mia. kr. og at virksomhederne generelt har leveret det aftalte materiel.
Joachim Finkielman, Direktør Forsvar og sikkerhed i Dansk Industri. Foto: Dansk Industri.
”Dansk ukraineindsats har totalt ændret karakter i 2024 med organiseringen af industripuljen i en struktureret, klar og i vores optik effektiv proces. Der er stor velvilje i industrien til at støtte ukrainerne, og med regeringens prioritering af investeringer i dansk forsvarsindustris støtte til Ukraine får vi både opgraderet danske kompetencer og leveret relevant og nødvendigt militært udstyr til Ukraine. Vi takker for en tæt dialog, der hele tiden gør det muligt at optimere processen og forstå begge sider af samarbejdet,” siger Joachim Finkielman, Direktør Forsvar og sikkerhed i Dansk industri.
Industri har leveret, FMI eksekveret
Regeringen har på baggrund af industriens formåen og FMI’s evne til at eksekvere på prioriterede anskaffelser ad flere gange omgange forøget industripuljens økonomiske ramme. Det er sket med donationspakke XX i august, hvor der blev tilført 300 mio. kr., og donationspakke XXI i oktober, hvor der blev tilført 500 mio. kr. Senest er der i donationspakke XXIII tilført yderligere 100 mio. kr., som er i gang med at blive udmøntet inden årsskiftet.
Ved lanceringen af industripuljen blev der afsat 1,75 mia. kr. over årene 2024-2026. Med den seneste tilførsel af midler til industripuljen, her lige før jul, er den samlede pulje nu på over 2,6 mia. kroner. Denne løbende styrkelse er et tydeligt tegn på, hvad industrien og FMI kan ved fælles hjælp.
Thomas Nissen, Forsvarspolitisk chef i Dansk Erhverv. Foto: Dansk Erhverv.
Thomas Nissen, Forsvarspolitisk chef i Dansk Erhverv udtaler:
”Dansk Erhverv har, i samarbejde med øvrige erhvervsorganisationer, arbejdet tæt sammen med FMI om processen for donationer fra dansk forsvarsindustri til Ukraine. I det samarbejde har vi oplevet en ny samarbejdsmodel, der har skabt forudsætningerne for en bemærkelsesværdigt hurtig markedsafdækning, herunder proces til forslag af donationer af militært udstyr, og en fleksibel og forholdsvist hurtig kontraktindgåelse med de udvalgte virksomheder. Selv på trods af de komplicerede politiske processer og sikkerhedsmæssige forhold omkring det.”
Ukraine har fortsat brug for den militære støtte, landet får af Danmark og andre allierede, for at kunne forsvare sig mod Ruslands angreb. Fra FMI’s side vil vi i det nye år fortsat arbejde målrettet for sagen: nemlig indsatsen med at bidrage til at dække Ukraines konkrete og aktuelle militære behov mest effektivt. Konkret sker det i rammen af den til formålet oprettede Ukraineenhed, gennem effektive interne arbejdsprocesser samt tæt samarbejde såvel internt i FMI som med industrien.