Eksempler på akustiske skuddetektorer (øverste, venstre) og dronedetektorer. Foto: Øverst tv, Precision Technic Defence, system Microflown (NL), resterende fotos - Bionic System Solutions

Eksempler på akustiske skuddetektorer (øverste, venstre) og dronedetektorer. Foto: Øverst tv, Precision Technic Defence, system Microflown (NL), resterende fotos - Bionic System Solutions

Af Thomas Rosendal, FMI KOM

 

Alverdens forsvar og virksomheder i forsvarsindustrien har intensiveret jagten på teknologiske landvindinger. Ruslands krig i Ukraine har accelereret udviklingen, hvor nationale og internationale forsvarsorganisationer forsøger at få overhånden i indsamling af data på slagsmarken. En af grundpillerne i kapløbet er sensorer, der i mange forskellige afskygninger bidrager til efterretningsindsamling. Teknologi til at opfange lyd, såkaldte akustiske sensorer, er et af de vigtige redskaber i værktøjskassen.

 

Et vågent øje på markedet

Et at de områder, hvor akustiske sensorer finder anvendelse, er til at opdage eller detektere fjendtlige droner. Droneområdet udvikler sig i disse år med raketfart, og den udvikling kalder på, at man har et vågent øje på markedet for akustiske sensorer. Ole Hestbæk Sønderup, der er teknisk sagsbehandler i Kapacitetscenter Ildstøtte og Sensorer ved Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelsen (FMI), følger derfor udviklingen på området ekstra tæt.

 

”Vi har skruet op for monitoreringen af markedet og undersøger vores muligheder oftere. Vi har helt afgjort fået øjnene op for flere udbydere, end vi havde for bare seks måneder siden,” fortæller han.

 

Som forsvarets ansvarlige for materiel og indkøb foretager FMI løbende markedsundersøgelser. Ajourføring med den teknologiske udvikling giver et indblik i mulighederne og viden om det nyeste tilgængelige materiel. Viden, der kan bringes i spil, når et operativt behov flages op.

 

Teknologi med bred anvendelighed

Akustiske sensorer er mikrofoner, der ved registrering af lydbølger kan detektere fjendtlig aktivitet, herunder fartøjer og beskydning. Ole Hestbæk Sønderup peger på to faktorer, der gør akustiske sensorer særligt interessante.

 

”Der er to helt klare fordele ved akustiske sensorer. Den ene er, at de er passive. Det vil sige, at de ikke udsender noget signal og derfor ikke kan detekteres af fjenden. Den anden er, at de er prisbillige, så de kan udbredes i stort omfang,” fortæller han.

 

Det beskedne prisskilt og deres usynlighed over for fjenden gør dem således til en stærk kilde til dataindsamling – særligt i samarbejde med andre, dyrere sensorsystemer.

 

Akustiske sensorers fire anvendelser

Skuddetektion har til formål at registrere og informere om beskydning på tre forskellige måder:

 

  • At man bliver beskudt
  • Hvorfra man bliver beskudt
  • På hvilken afstand man bliver beskudt.

Kan ligesom med skuddetektion via lydbølger lokalisere et artillerisystem eller en mortér.

 

Scoring bruges under øvelse og træning af soldater til at registrere, hvor granater fra eksempelvis artillerisystemer rammer. Scoring kan således hjælpe til mere effektiv brug af egne artillerisystemer.

 

Opadrettede sensorer placeres ude i terrænet og detekterer overflyvende droner efter samme princip som skuddetektion og artillerilokalisering.

 

 

Sensorsystemer i fremgang

I informationskampen giver de ”tavse” passive sensorer en åbenlys fordel, men efterspørgslen på ny teknologi skubber til udviklingen af alle typer sensorsystemer – aktive som passive. Det vurderer Thomas Galasz Nielsen, der er chef for Institut for Militær Teknologi ved Forsvarsakademiet.

 

”Sensorer spiller en helt central rolle i et moderne forsvar. De hjælper os til at indsamle data på alle fronter, og jo mere vi ved, des bedre kan vi også vurdere, hvilke ressourcer der kræves til en given opgave,” forklarer han.

 

Agere versus reagere

Vigtigheden af effektiv og substantiel dataindsamling er ikke til at tage fejl af. Det springende punkt er, hvor hurtigt vi formår at omsætte data til viden, pointerer Thomas Galasz Nielsen.

 

”Data er alfa omega, især når vi er i stand til at behandle data hurtigere end fjenden. Er du hurtigst til at omsætte data til viden, giver det dig førertrøjen. Du kan være den agerende part, mens fjenden vil være tvunget til at reagere.”

 

Det er blandt andet i kontekst at databehandling, at kvantecomputere og anden kvanteteknologi vil spille en afgørende rolle. Du kan læse mere om kvanteteknologiens betydning for fremtidens forsvar her.

 

Fremtiden ligger i detektion af droner og artilleri

Skuddetektion, lokalisering af fjendens artilleri, scoring under øvelser samt detektion af droner. Det er de fire områder, hvor akustiske sensorer finder anvendelse. Skal Ole Hestbæk Sønderup kigge i krystalkuglen, forudser han, at akustiske sensorer særligt vil betyde mere i detektering af artilleri og droner i fremtiden.

 

”Jeg tror, at akustik kommer til at fylde mere i lokalisering af artilleri og detektering af droner. Vi har set, hvordan krigen i Ukraine virkelig har sat turbo på udviklingen og anvendelsen af droner, og med den udvikling følger der naturligt også et behov for bedre at kunne detektere dem,” spår han.

 

HALO-systemet er et eksempel på et akustisk artillerilokaliseringssystem.

HALO-systemet er et eksempel på et akustisk artillerilokaliseringssystem. Foto: Leonardo UK Ltd.

Den teknologiske frontlinje

I krige og konflikter har teknologi hele tiden skullet levere nye løsninger, der kan skaffe mere og bedre information om fjenden, der kan give en overhånden på kamppladsen. Fra spejdere, budbringere, røgsignaler fra de tidligste tider over radio, radar, flyrekognoscering, satellitter osv. - Det er der altså ikke noget nyt i, understreger Thomas Galasz Nielsen. Skredet ser vi i stedet i tempoet hvormed nye og eksisterende teknologier bliver udviklet og implementeret.

 

”Vi befinder os i en tid, hvor det i højere grad handler om det teknologiske kapløb frem for krudt og kugler. Det har altid været afgørende at have flere og bedre efterretninger en fjenden, men måden, man opnår det på i dag, er ved at være forrest i den teknologiske udvikling, og her spiller sensorer en afgørende rolle,” afslutter han.