FMI kronelogo

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) er en styrelse under Forsvarsministeriet.

Rammeaftalen fra 2023 gør Terma til system- og integrationsansvarlig i leveringen af det samlede luftværnssystem. Dette består af en række delsystemer og platforme fx radarer, køretøjer og våben. Mange af disse, herunder køretøjer og kommunikationsudstyr, er standardvarer, der anskaffes af FMI via eksisterende rammeaftaler og integreres i det samlede luftværnssystem af Terma.

 

Ikke ”komma DK”

Det er FMI, der leverer våbnene til det samlede system, og i sidste uge indgik man kontrakt med Rheinmetall om levering af 16 Skyranger-tårne, som udgør det operative behov for at løse opgaven for Hærens 1. Brigade i dennes operationsrum. Rheinmetalls Skyranger-tårne anskaffes i den kommende tid til en række europæiske lande, herunder Tyskland og Ungarn.

 

Ud over våbenplatforme baseret på Rheinmetalls Skyranger-tårne foretager FMI ligeledes indkøb på rammeaftalen med Terma om systemintegration. Systemintegration er af afgørende betydning for enhver nations forsvar, fordi ”hyldevarer” er ikke bare hyldevarer. At der er behov for systemintegration er derfor ikke ensbetydende med, at der er valgt en løsning, der omtales som ”komma DK”.

 

Chefen for FMI’s Luftdivision, oberst Klaus Qvist, udtaler:

Vi er meget tilfredse med aftalen om systemintegration med Terma, som vi kender godt fra andre samarbejder. Systemintegration er afgørende: Der findes ikke et fiks, færdigt og samlet luftværnssystem som en hyldevare, som man ’bare’ kan købe. For alle løsninger inden for luftværn er det væsentligt, at de enkelte delelementer, herunder våbenplatforme, radarer og kommandostationer, kan integreres til en samlet operativ kapacitet. Terma sikrer denne integration for os.

 

Mange af delsystemerne er standardvarer, der anskaffes af FMI via eksisterende rammeaftaler og integreres i det samlede luftværnssystem af Terma. Dette drejer sig ud over våben bl.a. om køretøjer og kommunikationsudstyr. Hvor der ikke er tale om delsystemer, der kan tilvejebringes via eksisterende rammeaftaler, anskaffes disse f.eks. af Terma, og Terma pålægges at konkurrenceudsætte disse anskaffelser. De nærmere delleverancer til luftværnssystemet ud over Skyranger afklares i det kommende anskaffelsesforløb.

 

Kommandostationerne i luftværnssystemet skal baseres på Termas kommando- og kontrolsystem (C2-system), der blandt andet, via integration med forskellige sensorer og kommunikationssystemer, kan forbinde flere enheder.

 

Langtidssikring og dansk

Aftalen omfatter tillige vedligeholdelse af det samlede system i dets forventede 30-årige levetid. Aftalen har derfor en løbetid på 30 år. Såfremt der i aftalens løbetid bliver behov for at anskaffe og integrere andre luftforsvarssystemer, vil dette også kunne rummes i aftalen.

 

Dette betyder med andre ord, at forsvaret langt ud i tiden har én ansvarlig for samspillet af nuværende, kommende og sågar ikke endnu engang opfundne systemer til luftværn.

 

At leverandøren er på dansk grund er samtidig af national sikkerhedsinteresse. Valget af en national leverandør er ligeledes i tråd med regeringens forsvarsindustrielle strategi.

 

Steen Lynenskjold, Executive Vice President, Government and Partnerships i Terma udtaler:

Termas fleksible luftforsvarstilgang, hvor vi integrerer de bedst egnede systemer fra flere leverandører, vil give Danmark et hurtigt og omkostningseffektivt VSHORAD til 1. Brigade. Med valget af Skyranger 30 har FMI valgt en førsteklasses effektor, og vi ser frem til at integrere den i det endelige VSHORAD-system.

SPØRGSMÅL

Ved spørgsmål til denne nyhed kan man rette henvendelse til FMI’s Presse- og Kommunikationssektion på telefon 72 81 40 41.