Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

Min deltagelse i Frontex-missionen "Operation Triton"

Indholdsområde

 
Karriere i FMI 
Immigrantbåd Frontex
Immigrantbåd i Lampedusa, Italien 2018.

Min deltagelse i Frontex-missionen "Operation Triton" 

Nedenstående beretning er alene et udtryk for skribentens egne holdninger og oplevelser i forbindelse med deltagelse i Operation Triton 2018.

Kære alle

Jeg sender jer alle en hilsen fra øen Lampedusa, som er Europas sydligste punkt. Jeg har været her i over en måned, og om få uger vender jeg næsen hjemad igen. Lampedusa er den største af de Pelagiske øer på 20,2 km², beliggende ca. 205 km syd for Sicilien og ca. 113 km fra Tunesien.

"Man kunne næsten ikke se båden pga. af alle de mennesker, der var ombord"

Det er en rigtig stor oplevelse, som jeg ikke ville være foruden. Mine vagter fungerer således, at jeg er på en tilkaldevagt 24/7. Tikker der en besked ind på telefonen om en såkaldt ”bådlanding", skal jeg stå på centret indenfor en time. Det er mit indtryk, at ingen af de personer, som jeg har mødt, er deciderede flygtninge, men derimod emigranter. Primært mænd i alderen 15 – 25 år, der tager turen over Middelhavet i vanvittige både – oftest med afrejse fra Libyen eller Tunesien. I den seneste "landing", vi modtog, ankom der 110 personer i en lille træfiskerbåd på 10 meter. Man kunne næsten ikke se båden pga. af alle de mennesker, der var ombord. Sejlturen havde taget 22 timer. Ombord var mange uledsagede mindreårige drenge (denne gang 30 stk.) helt ned til 7-års alderen. Der sad de bare med deres små dunjakker. En af drengene havde en bamse med, der var fuldstændig våd, hullet, fedtet og beskidt og alligevel sad han med den, og klemte den ind mod sin kind. Efter sigende bliver mindreårige sendt til Europa af deres familier, da de ved, at EU ikke må afvise dem. Til gengæld for den dyre billet til Europa, skal børnene arbejde og sende penge hjem til familierne i hjemlandene. En anden frygt er menneskesmugling, men det er rigtig svært at bevise. Mange af børnene sidder og er helt apatiske ved ankomsten. Heldigvis tager blandt andet organisationer som Safe the Children sig af dem, men det er mere i en materiel grad, så de har tæpper og noget at spise.

Modtagecentret

Min begyndelse hernede var lidt af en øjenåbner. Da vi ankom, sad der 300 immigranter, som på 2. måned ventede på at komme videre til Sicilien for derefter at blive spredt ud til asylcentre i Italien og resten af Europa. Modtagercentret er et åbent center, hvor immigranterne frit kan komme og gå, som de vil. Mange var løbet tør for penge, var aggressive og overalt på øen. De begik kriminalitet, indbrud, satte biler i brand, og var virkelig upopulære hos lokalbefolkningen. Jeg fik besked på ikke at gå ud alene, da jeg er kvinde og har lyst hår og blå øjne. Til trods for at jeg gik rundt med mine to danske kollegaer, blev der piftet og råbt til mig. På en af mine første løbeture sammen med kollegaerne hernede, kørte en bil op på siden af mig, og nogen i bilen greb ud efter min arm. Jeg ved ikke, hvad de havde tænkt sig med det - andet end drengestreger - men det kunne jeg godt have været foruden.

Øen nu kun er et registreringspunkt

Få dage efter gik sirenerne i gang i hele byen. Immigranterne havde hældt benzin ud i soverummene om aftenen og brændt lejren ned, så der ikke længere var noget sted at holde på dem. På den måde fik myndighederne sat gang i forflytningen og få dage senere, var de alle fløjet eller sejlet til Sicilien. Ingen kom til skade. Siden forflytningen har lejren fået besked på, at øen nu kun er et registreringspunkt, og immigranterne skal sendes hurtigt videre til fastlandet.

Politiske udleveringsaftaler og skærpet grænsekontrol ud for Afrikas kyster betyder færre landinger

Jeg må ikke dele billeder med Jer fra lejren eller af immigranterne, men på det første billede (øverst i artiklen) kan I se et af de mange skibe, som bare ligger og sygner hen. Der har på disse både været mellem 300-400 immigranter ombord på. De billigste billetter er under dækket (se hullerne), hvor det er normalt, at man binder folk sammen, så de ikke pludselig kan skabe uligevægt på båden, hvis de går i panik. Desværre resulterer det også i mange dødsfald, da de sidder lige ved motoren og dermed kan dø af kulilteforgiftning eller simpelthen ved at blive trampet ihjel. Det er dog heldigvis ikke noget, jeg har oplevet hernede endnu. Antallet af landinger er meget varierende og faktisk ganske få i forhold til sidste års statistik, hvilket begrundes med politiske udleveringsaftaler og skærpet grænsekontrol ud for Afrikas kyster.

På det andet billede (herunder) kan I se, hvordan en såkaldt "landing" ser ud. Det her var en meget lille landing, med kun 42 ombord. Bemærk at ingen har redningsveste på - det er faktisk helt normalt. Her ser I også bussen, der holder for at hente dem, så de kan blive kørt til lejren, hvor de registreres. Jeg må sige, at myndighederne hernede håndterer situationen rigtig godt, roligt og professionelt.

Artiklen fortsætter under billedet.
Frontex-landing
Immigrantlanding i Lampedusa, Italien, under Frontex-deltagelse i Operation Triton, 2018.

Øens beboere søde og imødekommende

Privat bor jeg i et lejlighedshotel med eget køkken, og det fungerer rigtig godt. De øvrige danske kollegaer bor to opgange væk, så på den måde er vi tæt på hinanden. Det er endelig lykkedes mig at få et værelse inde bag den låste port, som trods alt gør mig lidt mere tryg. Jeg forsøger så vidt muligt at få trænet hver dag hernede. Øens beboere er simpelthen så søde og imødekommende - det minder mest af alt om at bo i en mindre provinsby, hvor alle kender alle, så jeg får daglige vink fra alt lige fra bagermesteren til politiet - så hyggeligt! Her vrimler med gadehunde, og de er meget venlige. Jeg øver mig ihærdigt på at lære italiensk, og det går ganske godt fremad - nu får jeg i det mindste det, jeg forsøger at bestille

Civil FMI-ansat i Frontex 2018
Frivillig Frontex-deltager som "Fingerprint and Registration Expert", Lea, der til dagligt arbejder som civil i FMI.

Mange hilsner,
Lea

Sidst opdateret 05-09-2018 - kl. 13:26

Eksterne links